نشست علمی “سینرجی پلاس”: بررسی ابعاد کلان اقتصادی تورم و سیاستهای پولی

این نشست که با حضور اساتید برجسته اقتصاد و کارشناسان حوزه پولی و مالی برگزار شد، به ارائه و تحلیل سه مقاله تخصصی در این زمینه اختصاص داشت. هدف اصلی این نشست، پاسخ به دو سوال کلیدی بود:
اهمیت و نقش سیاستهای پولی در ایجاد تورم در طول سه دهه اخیر چگونه بوده است؟ نوسانات بازار ارز چه تاثیری بر تورم داشته و عوامل موثر بر این نوسانات، به ویژه پس از تحریمها، کدامند؟ در ابتدای نشست، دکتر جلالی به ارائه مقالهای با عنوان “مبادی تورم و آسیبشناسی سیاستهای پولی” پرداخت. وی با اشاره به اینکه علیرغم تلاشهای بانک مرکزی در استفاده از چارچوبهای سیاستی مختلف برای کنترل تورم در هفت سال گذشته، نرخ تورم همچنان بالا باقی مانده است، به بررسی این موضوع پرداخت که آیا مقام پولی ابزار مناسب و اختیارات کافی برای مقابله با تکانههای اقتصادی را داشته است یا خیر.
دکتر جلالی با بررسی دادههای مربوط به نرخ ارز، نرخ رشد نقدینگی و نرخ تورم در دهههای مختلف، به این نتیجه رسید که نمیتوان ادعا کرد نرخ رشد نقدینگی عامل اصلی افزایش نرخ تورم در بلندمدت بوده است. وی با ارائه یک چارچوب تحلیلی، به بررسی تاثیر تکانههای خارجی (تحریمها و رابطه مبادله) و تکانههای داخلی (سیاستهای پولی و مالی) بر تورم پرداخت و تاکید کرد که اثر تکانههای خارجی به دلیل تاثیر بر انتظارات تورمی، قویتر و پایدارتر است. در ادامه نشست، دکتر توکلیان به ارائه مقالهای با عنوان “سهم نسبی شوکهای کلان در نوسانات تورم” پرداخت. وی با استفاده از رویکرد دیاسجیای، به بررسی نقش متغیرهای مختلف اقتصادی در نوسانات تورم پرداخت. در بخش سوم نشست، دکتر خیابانی به ارائه مقالهای با موضوع “شناسایی منابع نوسان ارز و تورم در ایران” پرداخت. وی با تاکید بر رویکردی که بتواند تکانههای کوتاهمدت را از بلندمدت تفکیک کند، به بررسی عوامل موثر بر نوسانات ارز و تورم در ایران به عنوان یک کشور صادرکننده نفت پرداخت.
در پایان نشست، نتایج حاصل از ارائه مقالات جمعبندی شد. حاضران در این نشست بر اهمیت سیاستهای پولی در کنترل تورم و ضرورت توجه به نوسانات بازار ارز تاکید کردند. همچنین، پیشنهاداتی برای بهبود سیاستهای پولی و ارزی به منظور کاهش تورم و ایجاد ثبات اقتصادی ارائه شد.